30 april 2009
Viana-Najera
Rond zes uur worden de meeste Pelgrims onrustig in de Refugio's of Albuerges. Douchen, pielen poetsen, slaapzakken terug in hoezen gestopt, rugzakken weer gevuld met de schone of vuile kledingstukken. De pelgrim die dit patroon gewend is probeert een maatje te vinden om een leuke discussie op te zetten.
Om zeven uur vindt ik het wel mooi en stort mij ook maar in de strijd om te wassen en te plassen. Mijn Duitse loopmaatje ligt nog voor Pampus en ik vraag de druktemakers een beetje rekening met hem te houden.
Na een Spaans ontbijtje gaan we lopen met als eerste stad LogroƱo. Best een flinke stad waar rond negen uur als ik daar aankom ook de boel net op gang komt. Na een recreatiegebiedje met een stuwmeertje gaat het verder naar het westen door de Rioja-streek. Veel wijnvelden dus, en leuke slingerende weggetjes. De processie van pelgrims is ook goed op gang. Je hoeft eigelijk alleen maar achter iemand met een rugzak aan te lopen en je komt in Compostela. Rond 12 uur loop ik een stukje met een Duitse pelgrim die in het eerstvolgende dorp zijn maatje opwacht. Ik besluit verder te lopen omdat het er in het westen niet zo florissant uitziet.
Rond vier uur kom ik bij Najera uit en begint het nog ff leuk te regenen.
Maar zonder mijn schoenen uit te hoeven wringen kom ik in de locale Albergue uit.
Het is nog niet erg druk maar wel volk van diverse pluimage. Canadezen, Koreanen, Italianen etc.
Als ik een biertje ga drinken in een plaatselijke bar wordt rond half zes het manvolk overgenomen door moeders die hun kids van school hebben gehaald. Spanjaarden eten laat en dus is het een koffie of een sapje. Het regent buiten dus ook de kids zijn binnen. Tijdens het schrijven van dit stukje vraag ik me af wat de voorkeur heeft: snurkers op een slaapzaal of deze tot kippenhok omgetransformeerde bar. In beide zaken ben ik zomaar ervaringsdeskundige geworden.
Na wat doen van boodschappen, morgen is het een feestdag, de 1ste mei, wordt het tijd om te gaan eten.
Als je goed Chinees wilt eten moet je naar een tent waar ook Chinezen eten. In Spanje is dat niet anders. Als ik aan de Rioja-bardame vraag of de wijn uit La Mancha komt en haar dan Tulipan de Rioja noem gaat alles gewoon vanzelf. De entrecote is punto. Als dessert een Chopito de Hierba.
En voor jullie tijd voor het woordenboek.
Paco
Geen opmerkingen:
Een reactie posten